Øvelse gjør «mester»

Vinterkarusellen ved start

Vinterkarusellen ved start

Jeg er med i gruppe på facebook som heter Endorfinos.

Gruppen sier om seg selv:

Noen av oss lever ut sin avhengighet. For andre er trening litt mer på avstand, men stadig i tankene.
Noen trener litt, andre mer, enkelte enda mer, minst en av oss er hyper. Sannsynligvis flere.
Enten trener vi, eller drømmer om å trene. Uansett liker vi å skrive og lese om trening. Vi rapporterer, henter inspirasjon, glede og trøst fra andres bragder.

Et av de heteste temaer i gruppen for tiden er trening i rett sone. Dette for å bli bedre på sikt og ikke i løpet av 4-6 uker som ”enkel” treningsfilosofi går ut på. Jeg prøver å trene i rett sone i forhold til hvor mange økter/timer jeg trener i løpet av uken. Omtrent 70 % av min trening i løpet av uken foregår i sone I og resten rundt sone III. Jeg trener ca 12 timer i uken pr i dag, noe som høres mye ut for mange. Selv synes jeg ikke antall timer er høyt i seg selv. Jeg kunne greid å presse enda flere timer inn i løpet av uken, men det har jeg lagt i fra meg inntil videre. Grunnen er at først må jeg bygge meg opp på et riktig kvalitetsnivå på de 12 timene jeg trener i dag. En økt i sone III kan høres ”lite” ut, men kjøres den med riktig intensitet og lengde så merkes økten. Etter en slik økt skal kroppen restitueres til neste økt. Blir dette ikke gjort på rett måte så er det lett for å overbelaste kroppen på sikt. En annen ting er at effekten av treningen ikke bli god nok, og en får en ”jojo” effekt på treningen. Med jojo effekt mener jeg at formen og fremgangen vil gå opp og med i stedet for å stige jevn.

Etter at jeg var skadet i 6 uker rundt juletider, har jeg bygget meg sakte men sikkert opp på et godt nivå innen løping. Dette har jeg gjort ved hjelp av treningsprogram utarbeidet av John Steinar. I programmet har intensitets styring i rett sone vært grunnoppskriften. I går skulle jeg ta ut litt av det jeg har bygget meg opp i løpet av de siste 3 måneder. Det var igjen Vinterkarusell på Fana stadion med10 km på programmet.

Start vinterkarusellen

Start vinterkarusellen

Jeg stilte i Fana godt forberedt mente jeg. Hadde gått litt ned på intensiteten siden fredag så beina var fine. Været var aldeles nydelig, ca 4 grader med bare og tørre veier. Traff Gunnar utenfor stadion. Gunnar er en som er med i Endorfinos og som løper med Fenring Langdistanse. Han er ganske mye bedre en meg på løping, og sitter inne med en enorm kompetanse på trening/løping. Harald fra Follesø Mannskor gjengen traff jeg også. Vi 3 varmet godt opp sammen før start. Før start traff jeg også mange gode treningsvenner fra Fenring og Endorfinos.

Startskuddet gikk og jeg havnet etter hvert ca midt i feltet. Hadde tenkt å være litt offensiv fra start uten å bli stresset av andre. Løpe store deler av løpet på puls i sone 4. Som vanlig løper jeg forbi flere og flere jo lengre ut i løpet jeg kommer. Er egentlig ikke så mye å si om gjennomføringen. Beina var helt knall bra i dag, så det var kondisen og faren for å bli stiv som hold meg litt igjen. Jeg så aldri på tiden før jeg var 150 meterfra mål. Den lyste da i mot meg med et 42 tall. Begynte å spurte og ved målpassering stoppet jeg klokken, 43:19 viste den. YES YES målet var nådd. John Steinar hadde rett med at jeg ville klare å løpe ned mot 44 ved gode forhold. Var sliten da jeg kom i mål men beina var helt fine. Minglet litt i målområdet mens jeg ventet på Harald, som perset igjen.

John Steinar lærer meg og andre treningsprinsipper

John Steinar lærer meg og andre treningsprinsipper

En dag etter løpet tenker jeg å sende ut følgende budskap: Det er viktig for alle å trene og bevege seg i hverdagen uten å måtte tenke sone og intensitet. Men hvis du blir bitt av treningsbasillen slik som meg og vil ”heve” deg innen en idrettsgren, ja da er det viktig å styre treningen. Det har jeg gjort og ser helt klart at riktig trening i rett sone med rett intensitet gir bedre resultater på sikt.

God trening til dere alle sammen der ute.

 

Om RunForFunMan

- Alder 52 år - Bosted Askøy - Kone + 2 barn - Jobb - TINE - Hobby: Follesø Mannskor Follesø Mannskor Trim Bergen Løpeklubb
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..